Panadería Manolo da Morena, ofrece un produto natural elaborado de forma tradicional.
Centro comercial aberto de Lalín, constituído no ano 2011
O Concello de Lalín conta cunha
superficie de 326 quilómetros cadrados, é un dos municipios de maior extensión
de toda Galicia e goza dunha situación privilexiada no corazón da Comarca do
Deza ademais a súa situación xeográfica converte a Lalín no quiilómetro cero de
Galicia.
Actualmente Lalín conta cunha poboación
de 20.453 habitantes, concentrando máis de 10.000 habitantes no núcleo urbano e
o resto distribuído entre as súas 52 parroquias do rural.
A economía do municipio é moi
diversificada, posto que a tradicional actividade agrícola e Bandeira foi dando
paso progresivamente a un importante sector industrial.
A gastronomía, coa Feira do Cocido
como referente, e os seus paisaxes naturais son uns dos principais atractivos
turísticos de Lalín.
|
Fachada CCA |
O Centro Comercial Aberto de Lalín
constituíuse no ano 2011 baixo o paraugas da Asociación de Empresarios de Deza,
co obxectivo de unir o sector comercio e defender os seus intereses, así como
para dinamizar a economía local. Actualmente conta ao redor de 105 comercios asociados (información dada polo CCA).
O CCA de Lalín leva a cabo unha
gran variedade de iniciativas e actuacións conxuntas para a dinamización do
sector. Ademais realizamos unha importante labor de información, asesoramento e
formación, co obxecto de ofrecerlles un apoio para o desenvolvemento da súa
actividade.
|
Alejandro Campos Vázquez (Presidente) |
PRESIDENTE: ALEJANDRO CAMPOS
VAZQUEZ
XERENTE: MARIA JESUS GARCÍA
DIÉGUEZ
Panadería Manolo da Morena, fundada en 1840
O matrimonio entre Dna. Benita González e D.
José Trabazo foron os fundadores da panadería en 1840. Logo, en 1899, a filla, Dna. Josefa
Trabazo, e o seu marido, D. Manuel Fernández, continuaron co negocio de
panadaría. En 1933 a
filla, Dna. Carmen Fernández, e o seu esposo Luis Lalín continuaron co negocio.
O fillo deste matrimonio, D. Manuel Lalín, e a súa esposa, Dna. María Soto,
colleron o negocio en 1965.
|
Cociendo os propietarios María Soto e Manuel Lalín |
Actualmente, segue exercendo a súa actividade a
Sra. María Soto xunto co seu fillo, Manuel Lalín e a súa muller Ángeles
Barreiro, que se incorporaron no ano 2000 ó negocio.
1840 – Bisavós (Benita González Vilariño e
José Trabazo López)
|
As dúas seguintes xeracións |
1899 – Avós (Manuel Fernández Alvarellos e
Josefa Trabazo González)
1933 – Pais (Luis Lalín García e Carmen Fernández
Trabazo).
1965 – Fillos (Manuel Lalín Fernández e María
Soto García)
2000 – Netos (Manuel Lalín Soto e Ángeles
Barreiro Pichel).
A actividade iniciouse no ano 1840.
O matrimonio entre Dna. Benita González e D.
José Trabazo foron os fundadores do negocio, permaneceron aproximadamente 60
anos exercendo de panadeiros.
|
Vista panorámica situación ano 1972 |
|
Vista panadería ano 1972 |
A panadería incialmente estivo emprazada na R/
José Antonio actualmente R/ Calzada, posteriormente trasladaron o negocio á R/
D, no ano 1933 cando comezaron D. Luis e Dna. Carmen a traballar.
Só contan cun establecemento onde teñen o
obradoiro e o despacho de pan.
Sempre se centraron na elaboración de pan (de trigo,
de centeo, sen sal,...).
A Sra. María Soto descoñece porque puxeron
unha panadería e non outro tipo de negocio.
A forma de elaboración do pan é tradicional,
seguen coa mesma técnica de sempre (seguen coa artesa e a amasadora) o único
que variou foi a cocción, xa que antes o forno tiña a leña dentro do mesmo
forno e agora, aínda que segue sendo un forno que se quenta con leña, esta
ponse ó lado o que é máis hixiénico e acelera o proceso de cocción.
|
Cociendo |
A forma de elaborar o pan é totalmente
tradicional e os ingredientes son 100% naturais, o pan da Panadería Manolo da
Morena tan só leva sal, fermento e fariña do país.
Ofrécese ós clientes un produto natural
elaborado de forma tradicional e sen que supoña maior custo.
Valórase a conservación do pan, dura máis
días, é saboroso e versátil adáptase para facer distintos pratos (tostas, sopas,...).
|
Despacho remodelado |
Actualmente rexentan o negocio a nai Dna.
María Soto, o fillo Manuel Lalín e a nora Dna. Ángeles Barreiro, contan cunha
media de persoal laboral de 3 empregados, unha das empregadas leva máis de 30
anos con eles, outro empregado leva 12 anos (aproximadamente) e o último en
incorporarse leva 2 anos.
No hay comentarios:
Publicar un comentario