27 may 2013

Panadería Manolo da Morena, fundada en 1840

Panadería Manolo da Morena, ofrece un produto natural elaborado de forma tradicional.

 

Centro comercial aberto de Lalín, constituído no ano 2011

 

O Concello de Lalín conta cunha superficie de 326 quilómetros cadrados, é un dos municipios de maior extensión de toda Galicia e goza dunha situación privilexiada no corazón da Comarca do Deza ademais a súa situación xeográfica converte a Lalín no quiilómetro cero de Galicia.

 

Actualmente Lalín conta cunha poboación de 20.453 habitantes, concentrando máis de 10.000 habitantes no núcleo urbano e o resto distribuído entre as súas 52 parroquias do rural.

 

A economía do municipio é moi diversificada, posto que a tradicional actividade agrícola e Bandeira foi dando paso progresivamente a un importante sector industrial. 

 

A gastronomía, coa Feira do Cocido como referente, e os seus paisaxes naturais son uns dos principais atractivos turísticos de Lalín.

 

Fachada CCA

O Centro Comercial Aberto de Lalín constituíuse no ano 2011 baixo o paraugas da Asociación de Empresarios de Deza, co obxectivo de unir o sector comercio e defender os seus intereses, así como para dinamizar a economía local. Actualmente conta ao redor de 105 comercios asociados (información dada polo CCA).

 

O CCA de Lalín leva a cabo unha gran variedade de iniciativas e actuacións conxuntas para a dinamización do sector. Ademais realizamos unha importante labor de información, asesoramento e formación, co obxecto de ofrecerlles un apoio para o desenvolvemento da súa actividade.

 

Alejandro Campos Vázquez (Presidente)

 

PRESIDENTE: ALEJANDRO CAMPOS VAZQUEZ

 

 

XERENTE: MARIA JESUS GARCÍA DIÉGUEZ

  

 

 

Páxina web: www.aedeza.com

 

 

 

 

 

Panadería Manolo da Morena, fundada en 1840 



O matrimonio entre Dna. Benita González e D. José Trabazo foron os fundadores da panadería en 1840. Logo, en 1899, a filla, Dna. Josefa Trabazo, e o seu marido, D. Manuel Fernández, continuaron co negocio de panadaría. En 1933 a filla, Dna. Carmen Fernández, e o seu esposo Luis Lalín continuaron co negocio. O fillo deste matrimonio, D. Manuel Lalín, e a súa esposa, Dna. María Soto, colleron o negocio en 1965.

Cociendo os propietarios María Soto e  Manuel Lalín


Actualmente, segue exercendo a súa actividade a Sra. María Soto xunto co seu fillo, Manuel Lalín e a súa muller Ángeles Barreiro, que se incorporaron no ano 2000 ó negocio.


 

1840 – Bisavós (Benita González Vilariño e José Trabazo López)

As dúas seguintes xeracións

1899 – Avós (Manuel Fernández Alvarellos e Josefa Trabazo González)

1933 – Pais (Luis Lalín García e Carmen Fernández Trabazo).

1965 – Fillos (Manuel Lalín Fernández e María Soto García)

2000 – Netos (Manuel Lalín Soto e Ángeles Barreiro Pichel).


A actividade iniciouse no ano 1840.


O matrimonio entre Dna. Benita González e D. José Trabazo foron os fundadores do negocio, permaneceron aproximadamente 60 anos exercendo de panadeiros.


Vista panorámica situación ano 1972
Vista panadería ano 1972








A panadería incialmente estivo emprazada na R/ José Antonio actualmente R/ Calzada, posteriormente trasladaron o negocio á R/ D, no ano 1933 cando comezaron D. Luis e Dna. Carmen a traballar.

Só contan cun establecemento onde teñen o obradoiro e o despacho de pan.

Sempre se centraron na elaboración de pan (de trigo, de centeo, sen sal,...).


A Sra. María Soto descoñece porque puxeron unha panadería e non outro tipo de negocio.


A forma de elaboración do pan é tradicional, seguen coa mesma técnica de sempre (seguen coa artesa e a amasadora) o único que variou foi a cocción, xa que antes o forno tiña a leña dentro do mesmo forno e agora, aínda que segue sendo un forno que se quenta con leña, esta ponse ó lado o que é máis hixiénico e acelera o proceso de cocción.


Cociendo

A forma de elaborar o pan é totalmente tradicional e os ingredientes son 100% naturais, o pan da Panadería Manolo da Morena tan só leva sal, fermento e fariña do país.

Ofrécese ós clientes un produto natural elaborado de forma tradicional e sen que supoña maior custo.


Valórase a conservación do pan, dura máis días, é saboroso e versátil adáptase para facer distintos pratos (tostas, sopas,...).



Despacho remodelado

Actualmente rexentan o negocio a nai Dna. María Soto, o fillo Manuel Lalín e a nora Dna. Ángeles Barreiro, contan cunha media de persoal laboral de 3 empregados, unha das empregadas leva máis de 30 anos con eles, outro empregado leva 12 anos (aproximadamente) e o último en incorporarse leva 2 anos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario